mercredi 23 mai 2012

Definitie

PRIETENÍE, prietenii, s. f. Sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de atașament reciproc care leagă două persoane; legătură care se stabilește între persoane, pe baza acestor sentimente; amiciție, prieteșug. ♦ Atitudine plină de bunăvoință, prietenoasă față de cineva. ♦ Legătură între grupuri sociale, între popoare, între țări bazată pe aspirații, năzuințe, interese comune. [Pr.: pri-e-.Var.: (reg.) prietiníe s. f.] – Prieten + suf. -ie.
PRIETENÍE ~i f. 1) Sentiment, de obicei durabil, propriu relațiilor dintre prieteni; amiciție. 2) Legătură de colaborare bazată pe comunitatea de interese și de aspirații. ~a dintre țările lumii. [Sil. pri-e-] /prieten + suf. ~ie 

http://dexonline.ro/definitie/prietenie  

Prin liceu, si chiar si prin facultate, aveam o idee foarte clara despre ce trebuie sa insemne prietenia. Ca si concept, functiona cu bife in foarte multe casute, dintre care imi vin in minte: incredere, loialitate, adevar, intelegere, siguranta ca nu esti judecat.
Evident, lucrurile nu mai stau asa; o fi din cauza ca am crescut si consumam oameni dimineata, la pranz si seara in functie de context si de necesitati - nu stiu. Acum sunt putini cei care ajung sa fie "ai mei", restul intra in categoria cunostiinte sau prieteni. Dar, dincolo de categoriile pe care, social vorbind, esti fortat sa le definesti, am invatat ca fiecare relatie este unica si fiecare om pe care il alegi sa-ti fie aproape, sau care te alege sa-i fii aproape, este o parte din tine, mai mica sau mai mare.